Vaarwel Vietnam, Vaarwel

Nog even een update na het vorige verhaal: toen we in Nha Trang de excursie naar Monkey Island deden, werden we voor het blok gezet door onze gids. Zonder dat wij het doorhadden had hij al aangekondigd dat we een echt Hollands liedje gingen zingen op de boot... We kregen een megafoon in onze handen gedrukt en iedereen was heel hard aan het klappen. Maar wat zing je als je een echt Hollands liedje moet zingen en het het liefst ook nog kort is... Juist ja, Sinterklaas kapoentje met als toegift Sinterklaasje Bonne Bonne Bonne. Janne had eerst nog wat uitleg gegeven over onze goedheiligman en toen hebben we even een mooi liedje gezongen. Helaas zat er de volgende dag niets in onze teenslipper....
Saigon is zoals al reeds vermeld, een drukke stad. We hadden echter de cijfers niet helemaal goed, dus hier volgt een correctie: geen 6,5 miljoen inwoners, maar 10 miljoen. Geen 3,5 miljoen scooters, maar 6 miljoen! Woensdag kwamen we met het vliegtuig aan in Saigon en zijn we op zoek gegaan naar een slaapplaats, die jullie al hebben kunnen bewonderen. Nou, we hebben er van genoten ahum.... We hebben een dag lopen slenteren door de warme stad en zijn naar het War Remnants Museum geweest. Dit is een prachtig museum met tal van foto's die een grote indruk op ons hebben achter gelaten. We konden beelden zien van de Vietnam oorlog en van de gevolgen van de Napalm bommen gebruikt door de Amerikanen. Vele verminkte kinderen, die zelfs 2e en 3e generaties nog met een lichamelijke en/of geestelijke afwijking worden geboren! Er waren veel mensen in het museum, maar we hebben het nog nooit zo stil meegemaakt. Wat moet die periode ontzettend heftig zijn geweest! Na deze toch wel vermoeiende dag, dachten we een lekkere nachtrust te pakken, zakten we door het bed heen.. Bleek dat het bed ondersteund wordt met 2 pootjes... Die zijn dus regelmatig omgevallen... Donderdag zijn we op excursie geweest naar de Mekong delta. We zijn eerst naar een tempel geweest met een hele grote, witte, dikke Boeddha. De dikke buik staat voor eten en rijkdom en de lange oren voor een lang leven. We hebben gevaren in kleine roeibootjes met Vietnamese hoeden op door de 'jungle' van de Mekong delta. Na de lunch werden we getrakteerd op traditionele muziek. Toen Janne terug kwam van het toilet kreeg ze als eerste een python in haar nek gelegd. Dit was best leuk en omdat Wijnand geen goede foto had gemaakt, mocht ze nog een keer. We zijn naar een Kokosnoot dorp geweest, waar ze verschillende kokosnootsnoepjes maken. Geproefd en gekocht. Ook hebben we voor het eerst van ons leven onze vinger in een bijenkorf vol met bijen gestopt en super lekkere honing geproefd! Dit was best spannend, maar een leuke ervaring. We zijn niet geprikt. 's Avonds zijn we na het eten naar een Jazz club geweest. Even lekker genieten van goede muziek. Het werd een duur avondje omdat ze buiten de prijzen op de kaart (die al hoog waren), nog eens 10% charge rekenen en geld voor het optreden.... Kortom onze drankjesrekening werd al gauw verdubbeld. Hier in Vietnam krijgen we trouwens bijna nooit ons eten tegelijk. In Da Nang was het zelfs zo erg dat Janne haar eten al bijna op had, toen Wijnand te horen kreeg dat zijn eten niet op voorraad was... Met de vraag of hij iets anders kon uitzoeken. Zit je naar elkaar te kijken hoe de ander aan het eten is... Onvoorstelbaar..
Vrijdag zijn we op excursie naar de Cao Dai tempel geweest. Dit is een religie waar ruim 2 miljoen Vietnamezen 5 verschillende goden aanbidden, waaronder Boeddha en Jezus. Het is een hele kleurrijke tempel waar ze elke 6 uur bidden. Om 12 uur mochten we kijken hoe dit in zijn werk gaat. Wat voor ons eigenlijk nog leuker was om te zien, waren de apen die we buiten in het wild tegen kwamen! 's Middags zijn we naar de Cu Chi tunnels gegaan, die gebruikt werden door de Vietcong tijdens de Vietnamoorlog om de Amerikanen te slim af te zijn. We kregen een rondleiding, konden schieten met echte wapens en natuurlijk mochten we ook in de tunnels zelf. 100 m tunnel is beschikbaar voor toeristen, met elke 20 m een uitgang. Het was heel krap, donker en benauwd. De Vietnamezen hebben veel luchtgaten gebouwd en verstopt in rotsen, zodat ze niet ontdekt zouden worden. We moesten gehurkt of kruipend door de tunnels.. En dan slaat toch ineens wat paniek toe... Gelukkig weet Janne hoe ze dan moet reageren en kon ze een vrouw achter haar helpen en zijn ze samen bij de eerste uitgang eruit gegaan (wat Janne niet zo heel erg vond eerlijk gezegd). Wijnand heeft als een echte Vietcong ganger de hele tunnel gedaan! Hij heeft nog steeds spierpijn in zijn bovenbenen... Het is echt onvoorstelbaar hoe die mensen vroeger hebben geleefd in de tunnels, met schuilplaatsen, maar ook slaapplaatsen en keukens. Maar buiten was het erger dan binnen... Een hele indrukwekkende plaats die ons, zeker met het museum, een heel goed beeld hebben gegeven van de omstandigheden tijdens deze lange oorlog.
Zaterdag hebben we de stad verder verkend en zijn we naar het Independe Palace geweest. Dit werd tijdens de oorlog door de Amerikanen gebruikt als vergaderhuis en verblijfplaats. Op 8 april 1975 kwam de eerste tank van de Vietcong door het hek heen en werd het land weer herenigd. Een beetje een saai gebouw, met een boeiende geschiedenis. We zijn langs de kathedraal gelopen en hebben het Franse postkantoor bekeken. Het was ook vandaag weer goed warm, zo'n 33 graden..
Zondag zijn we met de bus naar Cambodja vertrokken. Onderweg toen we net met de bus op een ferry zaten, zagen we een vrachtwagen vanaf de kant zo het water inrijden... 4 mensen uit de kabine en krijsende varkens achterin. Het was echt heel zielig om te zien en te horen. Gelukkig waren er heel snel veel mensen om te helpen en is iedereen veilig naar de kant gebracht. Al zijn we er niet zo zeker van of varkens goed kunnen zwemmen, want ze lagen behoorlijk beroerd aan de kant... Maar over dit land de volgende keer meer. Het is heel apart dat we Vietnam, voor ons gevoel nu al, hebben verlaten. We hebben er een mooie tijd beleefd!
De foto's zijn te zien in het album Ho Chi Minh City.

Reacties 3

Truus 11-04-2011 00:27

Wanneer jullie weer thuis zijn, zul je vast genieten van weer eens lekkere hollandse pot.
Kunnen jullie het allemaal nog in je opnemen, wat je ziet en meemaakt. Het lijkt me heel wat.
Groetjes Truus en Henk

Rutger & Lourens 12-04-2011 13:56

Hallo avonturiers,

Wat een verhalen, foto's en ervaringen. Gaaf dat schieten wijnand! Dat is weer is wat anders dan een waterpistool. Janne 'spinnen', en dan nu zelfs een grote slang op je nek, het moet niet gekker worden .

We vinden het toch wel weer leuk om jullie te zien in levende lijven. We kijken er naar uit juliie in Nederland te zien en de verhalen aan te horen.

Geniet van de laatste weken, tot snel!
Heepie en eepie (R&L)

Roland 13-04-2011 12:01

Hallo Janne en Wijnand,

ik heb begrepen dat jullie het muziekinstrument, "de banjonel" hebben gevonden. (Op een foto van de lokale instrumenten. Ik zal opa ook even inlichten.) Jammer dat ik dat heb gemist!

Geniet van de laatste mooie indrukken en ervaringen, voor jullie het weten, staan jullie weer op Nederlandse bodem.

Gr Roland

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer